Napsali o nás... TURNOV: Dům pro autisty nabídne i odlehčovací službu

08.06.2016 14:44

Turnovský stacionář pro dospělé s těžkým mentálním postižením a autismem připravuje rozšíření. Nabídnout chce odlehčovací službu, která zatím v Libereckém kraji chybí. Nejbližší zařízení s podobnou službou je v Kolíně. Přístavba přijde podle odhadu na 6,5 milionu korun, řekla ČTK ředitelka spolku Slunce všem Marcela Kurfirstová. Spolek, který zařízení vybudoval a provozuje, má podle ní šanci získat dotaci z fondů EU. Půl milionu korun na spolufinancování teď slíbil Liberecký kraj, pomoc s předfinancováním město Turnov.

Turnovský stacionář je v Libereckém kraji jediný svého druhu. Postiženým a jejich rodinám slouží od roku 2012, nejprve v pronajatých prostorách mateřské školy v Palachově ulici, od loňského března ve vlastní budově postavené za přispění kraje. Zařízení pro lidi s postižením autistického spektra je v Libereckém kraji velmi málo, řekla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD). "Děti máme v domově v Raspenavě, kde je jich šest, centrum v Turnově je jediné, které má denní služby pro klienty starší 18 let," řekla ČTK. Pokud by kraj rozšíření služeb nepodpořil, musel by je podle ní v budoucnu zajistit vlastními silami.

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Důsledkem je to, že autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou je postižený každý pětistý Čech. "Turnovský stacionář je určen pro lidi s poruchami chování, které nikde nechtějí. Postižení jsou často agresivní, s poruchami příjmu potravy a vyměšování. Není možné vytvářet velké skupiny, můžeme mít maximálně deset klientů," řekla ČTK vedoucí centra Bohuslava Charousková. Zájem rodin o tyto služby přitom podle ní roste.

Odlehčovací služba, kterou chtějí v Turnově nabídnout, je určena rodinám, které se o postižené často léta starají. "Nemožnost jet na dovolenou, jít na koncert či do divadla je pro rodiny pečující o takto postižené realitou, problémem je to ve chvíli, kdy musí třeba do nemocnice," řekla Charousková. Odlehčovací služba by podle ní měla pomoci i postiženým. "Spousta z nich nikam nechodí, nejsou socializovaní a potřebují se naučit žít i s jinými podobně postiženými. Potřebují, aby o ně pečoval někdo jiný než maminka, která jim tkaničky zavazuje 30 let. I pro ně je to velice důležitá služba," dodala.

čtk  5.6.2016
Článek byl zveřejněn na zpravodajském portálu GENUS PLUS
Zpět