Rozsviťte modře

01.04.2018 19:44

Již tradičně se 2. dubna koná Světový den porozumění autismu (World Autism Awareness Day), tzv. Modrý den.

V tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně "Light it up blue", česky "Rozsviťme se modře". V noci z 1. na 2. dubna se po celém světě rozsvítí budovy a místa modrou barvou. Empire State Building v New Yorku, Opera v Sydney, socha Ježíše Krista v Brazílii, a dalších přibližně 5 000 budov a míst se zúčastní iniciativy LIGHT IT UP BLUE. Všichni tak učiní... s jediným záměrem - podpořit osvětu o autistickém postižení.

Rozsvítit se modře můžete i Vy - modrou žárovkou ve svých domovech či kancelářích, můžete se do modré barvy obléknout nebo si na oblečení připnout modrou stužku.

Proč modře? Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Autismus je jedno z nejpodivnějších a nejzávažnějších onemocnění mentálního vývoje člověka. Jedná se o vrozenou poruchu, jejíž příčiny se doposud nepodařilo odhalit. Autisti nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívají. V České republice žije podle odhadů až 20 000 autistů.

Pojďme si proto spolu v modrém připomenout fakt, že se současně ve světě každé 110. dítě rodí s poruchou autistického spektra, a že to, co lidé s autismem a jejich rodiny potřebují nejvíce, je porozumění a podpora.

Zobrazit další
Fotka uživatele Marcela Kurfirstová.

Zpět