KDYŽ SE NÁM DAŘÍ,NENECHÁVÁME SI TO PRO SEBE

18.12.2012 22:22

 

n201211251828_sso_56_012_slunceTak mj. zhodnotil letošní úspěšný rok Družstva umělecké výroby Granát Turnov jeho předseda Miloslav Šorejs. Stalo se v pátek 23. listopadu v prostorách občanského sdružení Slunce všem v Turnově, v ulici Jana Palacha. Občanské sdružení jako jediné v Libereckém kraji pečuje o dospělé klienty s autismem. „Občanskému sdružení jsme věnovali částku ve výši 50 tisíc korun. Je to vyjádření našeho zájmu o problematiku hendikepovaných lidí, chtěli jsme podpořit smysluplnou aktivitu přímo v Turnově a toto sdružení je pro to ideální,“ uvedl Miloslav Šorejs.

Místopředsedkyně družstva Václava Tomešová připomněla, že šlo o jednomyslné rozhodnutí představenstva i samotných družstevníků. Není to běžné, aby Granát poukazoval takto vysokou částku. Peníze občanskému sdružení poslouží na nákup keramické pece, odpočinkového lůžka a piana.

„Již druhým rokem se našemu družstvu daří a já doufám, že to nezakřiknu. Je to z velké části tím, že ke šperkům dodáváme tzv. Certifikát pravosti a naše produkce je ryze česká vysoce kvalitní rukodělná výroba. Také jsme se věnovali propagaci na nových trzích. Dnes už není naším hlavní odbytištěm Západ, ale země Východu, jako jsou Rusko, Kazachstán, Čína a Indie. Odsud k nám začínají přijíždět turisté, kteří se poměrně často objevují i u naší prodejny na turnovském náměstí. Obchodní úspěch nám dovolil mj. letos otevřít v Praze již třetí prodejnu,“ doplnil Šorejs.

„Bylo pro nás velmi příjemným překvapením, že se členové družstva Granát rozhodli podpořit činnost našeho sdružení. Díky jejich daru můžeme pro naše klienty rozšířit část pracovních aktivit, což je velmi důležité pro jejich duševní i fyzickou pohodu,“ řekla předsedkyně sdružení Marcela Kurfirstová.

n201211251828_sso_57_012_slunceObčanské sdružení Slunce všem v letošním roce také získalo od Libereckého kraje částku ve výši 3,5 mil. Kč na výstavbu domu pro dospělé klienty s autismem, které bude jediným zařízením v Libereckém kraji. „Stavba by měla začít v příštím roce. Město Turnov nám v lokalitě u nádraží věnovalo pozemek, na nás bude samotná stavba, ještě budeme muset na její dofinancování část prostředků sehnat,“ dodala Kurfirstová.
Komunitní dům u nádraží, resp. na ploše u sportovní haly, bude sloužit nejen autistům, bude zde místo pro společná setkávání seniorů a pro další skupiny obyvatel.

Zpět